Collie, korthårig

Bakgrund

Långhårig och korthårig collie skiljer sig bara genom pälslängden. Den skotska vallhunden anses ha sitt ursprung i lokala hundar som blandades med de hundar som romarna förde med sig till de brittiska öarna år 50. f. Kr. Under hundratals år var vallhundar en ovärdelig hjälp åt boskapsägare i deras arbete. När intresset för rasavel uppstod under 1860-talet så var det den långhåriga höglandsvallhunden som först uppmärksammades. Drottning Viktoria var en stor beundrare av collie vilket förhöjde intresset för de vackra vallhundarna som fashionabla sällskapshundar.

 

Första gången rasen ställdes ut var 1861 i England. Collie är Sveriges första importerade brukshundras. Rasen blev lanserad som sanitetshund, vilket är föregångare till dagens räddningshund.

 

Användningsområde

Collie är en brukshund som inte bara duger för de klassiska bruksgrenarna som spår, sök och rapport. Rasen tillhör gruppen vallhundar, där hundarna är aktiva och lättlärda och älskar att jobba. Den har visat goda resultat inom bruks, lydnad, agility, viltspår, rallylydnad och som servicehund. Collie är en populär utställningshund. Det är en mycket allsidig hund som trivs när den får känna sig delaktig i sin ägares närvaro.

 

Hälsa

Collie är en förhållandevis frisk ras, men Collie Eye Anomaly ( CEA ) och colobom ( ögonsjukdomar ) och höftledsdysplasi ( HD ) förekommer.

 

Egenskaper/Mentalitet

Collie är vänlig till sinneslaget, lättlärd, lyhörd och arbetsvillig. Den ska inte vara nervös eller aggresiv. Den har ingen stor jaktlust och har lätt att umgås med andra hundar och djur. Rasklubben arbetar aktivt med mentalitetsfrågor. Bland annat genom projektet Mental Sund Collie där ett mentalindex har tagits fram. Mer om mentalindex hittar du på klubbens webbplats.

 

Storlek och utseende

Lång och korthårig collie skiljer sig bara genom pälslängden. Båda hårlagen förekommer i tre olika färger: sobel, blue merle och trefärgad. En collie utstrålar stor skönhet, värdighet och fysisk harmoni. Kroppsbyggnaden ger intryck av styrka och rörlighet utan att vara grov eller klumpig.

 

Manköjd för hane är 56-61 cm och tikar 51-56 cm.

 

Vikt hanhund 20,5-29,5 kg och tikat 18-25 kg.

 

Pälsvård

Den långhåriga pälsen är inte svår att sköta. En grundlig genomborstning i veckan, något oftare vid fällning. Bakom öronen, vid armbågarna och baksidan på låren är områden som kan kräva större noggrannhet. Kam används vid utredning av tovor. Runt öronen, tassar och bakhasor är områden som trimmas. Använd sämskinn till den korthåriga pälsen. Båda hårlagen badas vid behov. Inför utställning senast en vecka innan. Vid fällning kan hunden badas för att lättare få bort lös päls. Klorna bör klippas regelbundet så att de hålls korta.

 

Övrigt

Det är viktigt för rasen att så många hundar som möjligt blir MH-beskrivna (Mentalbeskrivning Hund). Rasklubben arbetar för att minst 50 procent av varje årskull ska delta på MH-beskrivning för att på så sätt dokumentera och utvärdera rasens mentala status.

Rasklubben arbetar aktivt med att sprida kunskap om metalitet till både uppfödare och valpköpare via sin tidning och webbplats. Arbetet med att förbättra rasens mentalitet är ett prioriterat mål.